Sportblessures bij kinderen

Sportblessures bij kinderen

Groei en sporten. Wat zijn de gevolgen voor kinderen? 

Beweging speelt een belangrijke rol in het welzijn van een kind en verbetert de psychomotorische (denken en doen) en sociale ontwikkeling bij kinderen.

Volgens de beweegrichtlijnen moeten kinderen dagelijks minimaal een uur matig intensief bewegen, waarbij spier-en bot versterkende activiteiten zijn aanbevolen. Bewegen is dus goed! Maar een kind kan ook snel té intensief sporten.

In Nederland is deelname aan sport zeer populair en zijn er steeds meer kinderen die al vanaf zeer jonge leeftijd intensieve trainingsprogramma’s volgen. Deze worden soms gedurende de volledige groeiperiode voortgezet. Als een ongewenst, maar onvermijdelijk gevolg, zijn sportgerelateerde blessures bij kinderen aanzienlijk toegenomen. 

Waarom heeft mijn kind een sportblessure?

Aan de uiteinden van kinderbotten bevindt zich de groeischijf. Deze produceert kraakbeen om de lengtegroei van het kind te garanderen. De groeischijf is het zwakste deel van het gewricht en is het kwetsbaarst tijdens periodes van sterke groei. Tijdens een groeispurt ontstaat er namelijk een toename van spierspanning, omdat de botten en spieren niet even snel groeien. Deze spierspanning heeft een tijdelijke afname van de flexibiliteit tot gevolg, waardoor de kans op sportblessures vergroot bij intensieve belasting op de gewrichten.

Wat zijn de meeste sportletsels bij kinderen?

Kinderen zijn geen kleine volwassenen en sportblessures bij kinderen zijn dan ook anders dan die bij volwassenen. Ook kunnen er letsels optreden zonder dat het kind intensief sport. 

Contusies en distorsies: Dit zijn de meest voorkomende sportletsels. Pezen en banden kunnen gekneusd, opgerekt of gescheurd raken. Een volledige verscheuring van een spier treedt bij kinderen overigens zelden op. Bij kinderen zijn de banden 3 keer zo sterk als het bot. Hierdoor zal door een trauma eerder een fractuur onstaan dan een ruptuur van een band. 

Overbelasting letsels: Bij volwassenen leiden letsels bij overbelasting meestal tot ontstekingen aan een pees (tendinitis). Bij kinderen zijn de klachten echter vaak gelokaliseerd in de pees of botaanhechting en kunnen chronische pijnen (microtrauma’s) het gevolg zijn. Als het kind intensief traint met enkel korte rustperiodes, is er een grote kans op chronische irritatie of ontsteking. Bekende voorbeelden hiervan zijn de ziekte van Osgood-Schlatter (ontsteking onder de knie) en de ziekte van Sever (ontstoken hielbeen). 

Fracturen: Omdat pezen en banden bij kinderen aanzienlijk sterker zijn dan bij volwassenen komen fracturen bij kinderen heel vaak voor. Het bot breekt bij kinderen vaak eerder dan dat een pees scheurt. 

De kans op sportletsel bij een kind verminderen

Verschillende factoren spelen een rol bij sportblessures en die beïnvloeden de kans op het ontstaan van sportletsel. Extrinsieke factoren ontstaan vanuit de omgeving en intrinsieke factoren ontstaan vanuit het kind zelf. 

Extrinsieke factoren: Incorrecte techniek, harde ondergrond, trainingsdruk, excessieve trainingsbouw, te weinig rust. 

Intrinsieke factoren: Anatomische afwijkingen (X benen, platvoeten, hyperlordose), groei, eerder letsel, voedingstoestand. 

Intrinsieke factoren kun je niet altijd veranderen, of hebben soms meer tijd nodig, maar je kunt wel rekening houden met de keuzes voor het sporten.

Wat kan ik doen als mijn kind een sportblessure heeft? 

De behandeling van pezen en banden begint bij het RICE protocol: rust, ijs, compressie en elevatie. Rust is noodzakelijk voor het herstel van banden en pezen. IJs, compressie en elevatie (hoog houden) verminderen de zwelling en ontstekingsreactie. 

Daarnaast zal de kinderfysiotherapeut vaak met gedoseerde oefentherapie starten, zodat het kind weer gerust en klachtenvrij kan sporten. Fysiotherapie kan noodzakelijk zijn voor het terugwinnen van een normale beweeglijkheid, stabiliteit, coördinatie, uithoudingsvermogen en spierkracht. 

Referenties 

Beweegrichtlijnen. Kenniscentrum sport en bewegen. Utrecht. 2017. 

Een consult kinderorthopedie 3. Groei, groeistoornissen letsels tijdens de groei. Hoofdstuk 5. Dr Minne Heeg, Dr Jan Douwes Visser. Orthopedische chirurgen Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Grandesco. 2010. 

Meer lezen

Voorkeurshouding bij baby’s

Voorkeurshouding bij baby’s

Een platte hoofd is een vervorming van de schedel van een pasgeboren en wordt gekenmerkt door een afvlakking in het achterste deel van het hoofd.

Fijne motoriek bij kleuters

Fijne motoriek bij kleuters

Een goede fijne motoriek bij kleuters is belangrijk. Voor schoolwerk, maar ook voor het zelfbeeld van een kleuter. Waar moet je op letten?

Waarom huilt mijn baby?

Waarom huilt mijn baby?

Huilen is communiceren. Het hoort erbij en is normaal biologisch gedrag. Maar teveel huilen kan ook een teken zijn dat je kind overgeprikkeld is. 

× Stel je vraag direct aan de kinderfysio