Voorkeurshouding bij baby’s

Voorkeurshouding

Heeft mijn kind een plat hoofd?

Een plat hoofd is een vervorming van de schedel van een pasgeboren en wordt gekenmerkt door een afvlakking in het achterste deel van het hoofd.

Wat veroorzaakt een plat hoofd?

Een afgeplat hoofd ontwikkelt zich gedurende de eerste drie maanden van het leven van een pasgeborene en wordt voornamelijk veroorzaakt door de voorkeurshouding van de baby. Wanneer de baby langdurig op zijn rug ligt met zijn hoofdje bijvoorbeeld naar rechts gedraaid, zal de rechterkant platter worden dan de linkerkant. Als de baby daarentegen vaak zijn hoofd naar links draait of wordt gedraaid, zal er afplatting aan de linkerkant optreden.

Echter, als het kind meestal op zijn rug blijft liggen met zijn hoofd in het midden, zonder het naar rechts of naar links te draaien, zal de afplatting aan beide zijden voorkomen.

Dit gebeurt omdat het hoofdje van een pasgeboren baby nog heel zacht en buigzaam is. Vanaf de vierde maand vermindert het risico op een plat hoofd, omdat de fontanellen, de zachte stukken op de schedel, aan elkaar beginnen te groeien en het moeilijker wordt om het hoofdje plat te drukken.

Een plat hoofdje komt vaak voor bij pasgeboren baby’s. Vooral nu baby’s worden aangemoedigd om de eerste zes maanden van hun leven op hun rug te slapen om wiegendood te voorkomen.

Soms worden baby’s zelfs al geboren met een plat hoofdje, bijvoorbeeld als hun hoofdje tijdens de zwangerschap in dezelfde positie in het bekken van de moeder blijft zitten.

Bij een klein aantal kinderen ontstaat de platheid niet door de slaaphouding, maar omdat de schedelnaden te vroeg sluiten. In dat geval is de vorm van het hoofdje asymmetrisch doordat verschillende naden overlappen en niet genoeg ruimte hebben om te groeien en zich te ontwikkelen, wat leidt tot vervorming van de schedel.

Hoe kan ik een afplatting en voorkeurshouding voorkomen?

  • Oefen vanaf de eerste weken samen met je baby overdag en onder toezicht op de buik laten liggen.
  • Probeer een wipstoel en Maxi-Cosi te vermijden die de bewegingen van de armen, benen, rug en nek van je baby belemmeren. Deze kunnen namelijk de motorische ontwikkeling verstoren en het risico op stijve spieren en een scheve schedel vergroten. Het is aan te raden om deze kinderzitjes hooguit anderhalf uur per dag te gebruiken.
  • Zorg ervoor dat je baby niet de hele dag op zijn rug ligt. Verander zijn houding regelmatig.
  • Let op de vorm van het hoofdje van je baby. Als je een lichte asymmetrie opmerkt, wacht dan niet en zoek contact met een kinderfysiotherapeut. Baby’s kunnen al vanaf de eerste maand door een kinderfysiotherapeut behandeld worden. De beste en snelste verbeteringen gebeuren meestal tussen de tweede en vierde maand onder begeleiding van een kinderfysiotherapeut. Echter verbeteringen kunnen ook later optreden, alleen duurt het dan wat langer voordat de afplatting van het hoofdje en de voorkeurshouding verminderen. Baby’s met een voorkeurshouding krijgen in mijn praktijk altijd voorrang als er een wachtlijst is.

De magie van buikligging

Buikligging is de beste vriend tegen een afplatting van het hoofd en/of een voorkeurshouding

Referentie

Nederlands Centrum JeugdGezondheidZorg. JGZ Richtlijn voorkeurshouding en schedelvorming (2012). 

Meer lezen

Sportblessures bij kinderen

Sportblessures bij kinderen

Beweging speelt een belangrijke rol in het welzijn van een kind, maar te intensief sporten kan vaak ook tot blessures leiden.

Fijne motoriek bij kleuters

Fijne motoriek bij kleuters

Een goede fijne motoriek bij kleuters is belangrijk. Voor schoolwerk, maar ook voor het zelfbeeld van een kleuter. Waar moet je op letten?

Waarom huilt mijn baby?

Waarom huilt mijn baby?

Huilen is communiceren. Het hoort erbij en is normaal biologisch gedrag. Maar teveel huilen kan ook een teken zijn dat je kind overgeprikkeld is. 

× Stel je vraag direct aan de kinderfysio