Waarom huilt mijn baby?

Waarom huilt mijn baby?

Tijdens de eerste paar maanden van het leven van je baby is huilen een belangrijke manier voor je baby om zijn/haar behoeften kenbaar te maken. 

Huilen is communiceren. 

Uit onderzoek naar de prevalentie van huilen blijkt dat vanaf de geboorte de totale duur van het huilen langzaam toeneemt. Rond de leeftijd van 6-8 weken wordt een piek bereikt van 2-2,5 uur per dag. Na deze periode neemt de duur van het huilen af tot vanaf ongeveer 12 weken voor de rest van het eerste jaar een stabiel niveau wordt bereikt van gemiddeld 1-1,5 uur per dag, met een accent op de avonduren (NCJ, richtlijn excessief huilen, 2013). 

Huilen hoort erbij en het is normaal biologisch gedrag. 

Je baby zal bijvoorbeeld huilen, omdat hij hongerig, moe, nat is of zich oncomfortabel voelt. Daarnaast zal je kind misschien een knuffel willen hebben, een boertje willen laten, winderig zijn, zich te koud of te warm voelen. Je baby kan ook buikkrampjes hebben of verveeld zijn.

Alleen in 5% van de gevallen heeft het huilen een medische oorzaak, zoals urineinfectie, koemelk allergie of gastro oesofageale reflux (NCJ,2013).

Huilt mijn baby teveel?

Men spreekt van excessief huilen wanneer het kind periodes van irritaties, jengelen of huilen laat zien van tenminste 3 uur per dag en minimaal 3 dagen per week voor een periode van tenminste 3 weken (Wessel, 1954).

Echter te veel huilen zou ook een teken kunnen zijn dat je kind overgeprikkeld is. 

Is mijn baby overgeprikkeld?

 • Schrikt je baby snel van geluid? 
 • Vindt je baby het moeilijk om te eten in lawaaierige omgevingen?
 • Is je baby onrustig als hij gewassen moet worden? 
 • Vermijd je baby om te lopen of kruipen over bepaalde oppervlakken bijvoorbeeld gras, zand of tegels?
 • Huilt je kind als hij op de rug gelegd wordt om de luier te verschonen?
 • Wil je kind niet knuffelen?

Dit gedrag vindt plaats omdat het kind moeite heeft met het reguleren en verwerken van de informatie die het van zijn/haar zintuigen ontvangt. 

Baby’s hebben sensorische informatie van de omgeving nodig om te kunnen ontwikkelen, maar soms zijn er te veel of te weinig interacties met de wereld en dat kan voor het kind verstorend zijn. 

Dergelijke interacties zijn bijvoorbeeld: vastgehouden worden door andere mensen, verschillende materialen of speelgoed aanraken, verschillende stemmen en geluiden horen, bewegen of bewogen en gedragen worden of kijken naar glimmende en bewegende voorwerpen. 

Wat kan ik doen als mijn baby teveel huilt of overstrekt?

Deze ideeën kunnen jou en je baby helpen:

 • Verminder de stimulatie rond je baby als hij/zij onrustig wordt – probeer met je baby bijvoorbeeld in een stille gedimde kamer te zitten.
 • Neurie een zacht kalmerend deuntje. Je baby kent je stem en geeft daar voorkeur aan boven andere geluiden. 
 • Raak je baby aan met een lichte druk op de huid
 • Maak het voorspelbaar voor je baby. Vertel hem/haar alles wat je gaat doen, zodat hij al verwacht dat er iets zal gebeuren. 
 • Neem je baby mee voor een wandeling in de kinderwagen of draagdoek. Beweging kan soms rustgevend zijn. 

Is het normaal dat mijn baby te veel huilt?

Baby’s worden ook geboren met veel verschillende temperamenten. Sommige zijn ontspannen en gemakkelijk in de omgang, andere lijken nerveus. Sommige willen constant bewegen, andere zijn stiller. Sommige zijn meestal vrolijk, andere zijn serieuzer. Sommige houden van prikkels (hypogevoelig) en sommige vinden prikkels heel vervelend (hypergevoelig) en hebben de neiging om te overstrekken. 

Elke baby heeft een eigen en uniek karakter en het is normaal als er goede en minder goede momenten tijdens de dag zijn. Op het moment dat het dagelijkse ritme van de dag (slaap-eetpatroon) verstoord wordt door het gedrag van je baby, dan kun je altijd een professional raadplegen die opgeleid is op sensorische informatie (SI) verwerking tussen 0-2 jaar. 

De kinderfysiotherapeut met een SI opleiding (0-2 jaar) heeft de tools om te controleren of bijvoorbeeld het overmatig huilen van de baby, de neiging om zijn rug te krommen (overstrekken) of onrustig zijn, slechts een fase is of iets dat het wat extra aandacht vereist. Kleine problemen met sensorische regulatie komen vrij vaak voor en een professionele begeleiding kan in dergelijke situaties een grote hulp zijn. 

Een goed advies kan jou en je baby helpen om echt samen van de tijd te genieten, een relatie op te bouwen, je baby goed laten ontwikkelen op sensorisch en op motorisch en sociaal-emotioneel gebied. 

Referenties 

Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. Preventie signalering, diagnostiek en behandeling van en excessief huilen bij baby’s. 2013

Wessel M, Cobb J, Jackson E. Paroxysmal fussing in infancy, sometimes called colic. Pediatrics 1954; 14: 421

Leven met sensaties. Winnie Dunn.  Pearson Benelux BV. Amsterdam 2013

Anders kijken naar kinderen. Module SI in de vroege ontwikkeling. 2022

Meer lezen

Voorkeurshouding bij baby’s

Voorkeurshouding bij baby’s

Een platte hoofd is een vervorming van de schedel van een pasgeboren en wordt gekenmerkt door een afvlakking in het achterste deel van het hoofd.

Sportblessures bij kinderen

Sportblessures bij kinderen

Beweging speelt een belangrijke rol in het welzijn van een kind, maar te intensief sporten kan vaak ook tot blessures leiden.

Fijne motoriek bij kleuters

Fijne motoriek bij kleuters

Een goede fijne motoriek bij kleuters is belangrijk. Voor schoolwerk, maar ook voor het zelfbeeld van een kleuter. Waar moet je op letten?

× Stel je vraag direct aan de kinderfysio